Pilav Çeşitleri - Baskı Önizleme +- Erdoğmuş Forum (http://erdogmusnet.com/forum) +-- Forum: KADINLARIN DÜNYASI (http://erdogmusnet.com/forum/forumdisplay.php?fid=42) +--- Forum: Mutfağım (http://erdogmusnet.com/forum/forumdisplay.php?fid=48) +--- Konu Başlığı: Pilav Çeşitleri (/showthread.php?tid=79) |
Pilav Çeşitleri - Eftalya - 03-04-2014 ENGİNARLI PİLAV Enginar kalbi (Marketlerde cam kavanozlarda satılıyor.) 2 su bardağı pirinç 1 kase dereotu 1 kase haşlanmış bezelye 2 çorba kaşığı sıvı yağ Tuz, karabiber. Tarif Üzerine en az iki saat önceden kaynar su ve biraz tuz dökmek suretiyle, pirinçleri haşlayın. Daha sonra yıkadığınız pirinçleri, ince kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve bezelye ile harmanlayın. Pilavı pişireceğiniz tencerenin dibine enginar kalplerini dizin. Üzerine malzemeli pirinci yayın. En üstüne sıvı yağı ve 2 su bardağı + 2 parmak kaynar suyu da ekledikten sonra, pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekince, enginarlı pilavınız pişmiş demektir. Biraz demlendikten sonra, servis tabağına ters çevirin. Enginar kalpli, pasta görünümünde sağlıklı ve hafif pilavınız hazır. Safranlı Tavuklu Pilav Tarifi Malzemeler 2 su b. pirinç 200 gr. tavuk 1 soğan 1 patates safran mısırözü yağı tuz Tarif 1 adet soğanı,patatesi ve tavuk etini küp olarak kesin. Tencerey sıvıyağı alın.Üzerine soğanı tavuk etlerini ilave edin. Tavuk etlerinin ve soğanın rengi dönünce patatesleri ilave edin. Hepsini beraber soteleyin. Daha sonra üzerine 2 su bardağı pirinci ekleyin biraz daha kavurun. 1 çay bardağı suyun içine 1 tutam safran atıp safranın suyunun çıkmasını sağlayın. Tencereye kavrulan pirincin üzerine sıcak su ve safran suyu ilave edip pilavı pişirin. Mantarli Tavuklu Pilav Malzemeler MALZEMELER : yarım kilo mantar 1 parça tavuk ğöğsü 2 su bardağı pirinç 1 tane kuru soğan tereyağ veya zeytinyağ Tarif Pirinçler bol tuzlu ılık suyla 1 saat önceden ıslatılır. Tavaya yağ konur doğranmış soğanlar çok az kavrulur doğranmış tavuklar ilave edilir , tavuklar suyunu çekince iri iri doğranmış mantarlar konur kavrulur mantarlarda suyunu iyice çektiğinde yıkanmış ve süzülmüş pirinç konur ve kavrulur. Kavrulan pirincin üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edilir ve tencerenin altı kısılır. Kısık ateşte pilav suyunu iyice çektiğinde tavanın ağzına kağıt havlu konur ve bir süre dinlendirilir. Dinlene pilav karıştırılarak servis yapılır. Çok lezzetli bir pilav oluyor isterseniz pirinç yerine bulgurda kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN…………………. Körü Soslu Tavuklu Pilav Malzemeler 2 su bardağı Pirinç 1 şeker kaşığı karabiber 2 su bardağı su 3 yemek kaşığı soya sosu 2 yemek kaşığı köri sosu Bir tutam maydanoz ve tuz 2 adet haşlanmış havuç 1 adet haşlanmış tavuk eti 2 adet soğan 100 gr. kuş üzümü 2 çorba kaşığı karanfil Tarif Önce pilavı normal şekilde pişirin ve demlenmeye bırakın. Havuç, soğan ve tavuk etlerini büyük parçalar halinde doğrayın. Servis tabağına alıp üzerini soya sosu ve köri sosu ile süsleyin. Pilav suyunu çekince içine karabiber, kuşüzümü, ve karanfil ekleyip karıştırın. Sebzeli tavuğun yanında garnitür olarak servis yapabilirsiniz. Tavuklu Kırmızı Pilav Malzemeler 2 Su bardagi Uzun Taneli Pirinc Yarim Tavukgögsü Kirmizibiber, tuz, Karabiber, Kekik, Sicak Su Tarif Tavuklari önce yagda kizartin yikanmis pirincleride ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine göz karari yine sicak su döküp baharatlari ekleyin. kisik ateste yarim saat kadar suyu cekene kadar pisirin. Ana yemegin yaninda servis edebilirsiniz AFIYET OLSUN ENGİNARLI PİLAV Malzemeler: * 2 su bardağı pilavlık pirinç * 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin * 2 tane ayıklanmış doğranmış enginar * 1/2 demet dereotu * 1/2 demet maydanoz *1/2 demet taze nane * 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan Yapılışı: Bir pilav tenceresine soğanı ve yağı koyarak iyice kavurun. Üzerine enginar parçalarını koyun. Islatılmış ve süzülmüş pirinci ilave edin, yeniden kavurun. Suyunu tuzunu koyup pilavı pişirin. Afiyet Şeker Olsun... NOT: Pilavınız pişince kek kalıbında servis yapabilirsiniz. * İsterseniz enginarları biraz haşlayarak ilave edebilirsiniz. * Pilavınızı zeytinyağlı iç gibi de yapabilirsiniz. TAVUKLU VE DOMATESLİ FIRIN PİLAVI Malzemeler: Pilav Malzemeleri: * 2 su bardağı pilavlık pirinç * 2 domates (kabukları soyulmuş incecik doğranmış) * 1 yemek kaşığının yarısı kadar domates salçası * 2 yemek kaşığı tereyağ( margarin veya zeytinyağı) * Tuz,karabiber * 3 su bardağından az su Tavuk İçin Malzemeler: * 2 tane tavuk but * 1 yemek kaşığından az yağ * 1 tane incecik kıyılmış soğan * 1-2 diş ezilmiş sarımsak Yapılışı: Bir pilav tenceresine domatesi, salçayı ve yağı koyarak iyice kavurun.Üzerine ıslatılmış ve süzülmüş pirinci ilave edin. Yeniden kavurun. Suyunu,tuzunu koyup pilavı pişirin. Diğer tarafta tavukları az yağda salça ile kavurun üzerine az su koyarak suyu çekene kadar pişirin, pişen tavukları ayıklayın. Tavukları bir kalıba iyice batırarak yayın,üzerine pişen ve demlenen pilavı doldurun. Yağlı bir kağıt kapatarak 180 derecede 20 dk pişirin. Fırından çıktıktan sonra servis tabağına ters çevirerek servis yapın. Afiyet Şeker Olsun... PİLAV İÇİN PÜF NOKTALARI : *Pirinç tuzlu, sıcak su içinde 45 dk.ıslatılır. *Pilav yapılacak tencerede yağı kızdırılır,süzülen ve yıkanan pirinçler içine atılarak iyice kavrulur. *Pilavlık pirincin taneleri iri olmalıdır. * İyi bir pilav için su ölçü nispeti çok önemlidir. * Pirinçin su kaldırma nispeti iyi bilinmelidir. * Pilavlara etsuyu ilavesi çok yakışır. * Domatesli pilavlar diğer pilavlara göre daha az su kaldırır. * Pilavlara konulan şeker ve limon parlaklık ve taneleştirmeyi sağlar. * İyi bir pilav iyi dinlenmelidir. * Pilav dinlenmeden karıştırılmamalıdır. * Dinlenen pilavı karıştırırken tahta kaşık sapı ile tel tel karıştırmalıdır. Yoksa hamur olur. * İstenilirse kaynayan suyada pirinç salınarak pilav yapılır. * Suya pirinç salınarak yapılan pilavların yağı sonradan yakılarak konur. * Pilav tenceresi her evde özeldir. * Teflon, bakır, çelik gibi tencereler kullanılır. *Pilavlarınızın yağı az gelirse üzerine yağ yakabilirsiniz. *Pilav pirinç ıslatılmadan da yapılır. Bu yöntemle yapıldığında suyu daha fazla konulur. * Pirinç yağ içinde saydamlaşana kadar kavrulur. * Su ölçüsü pirinç cinsine göre değişebilir. * Suyu konulan pilavın önce iyice kaynaması beklenir,sonra altı kısılır. * Pişen pilavın üzerine kağıt havlu kapatılır. Ateşten indirilir.Sıcak kalması için sofra bezine sarılabilir. PİLAV ÇEŞİTLERİ *Sade Pilav * Domatesli pilav * Düğün pilavı (nohutlu ve etli yapılır) * Süzme pilav * Kavurmalı, kıymalı, ciğerli pilavlar * Domatesli pilav * Baş ve beyinli pilav * Et, paça ve tavuk suyu ile yapılan pilavlar. * İç pilavlar * Dolma pilavlar * Midyeli pilavlar. * Zeytinyağlı pilavlar. * Sebzeli pilavlar * Enginarlı pilav * Patlıcanlı pilav * Kuskus pilavı * Çilav (acem pilavı ) * Yeşilliklerle yapılan pilavlar * Şehriyeli pilavlar (arpa, tel, yıldız gibi ) * Kestaneli pilav |