JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales

Plati Balığı
Okunma 5482
Yorumlar 0
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
#1
Plati balığı küçük ve dayanıklı bir canlı doğurandır. Kuzey ve Orta Amerika’ya özgü bu balık, Meksiko’dan Belize’ye kadar geniş bir doğal yaşam alanına sahiptir. Yavaş akan dereleri, göletleri ve kanalları mesken edinir. Küçük bir akvaryumda yaşamaya müsaittir çünkü en fazla 6 santimetre boya ulaşır.

Dişiler ve erkekler arasında küçük farklar vardır. En belirgin fark dişilerin daha iri olmasıdır. Akvaryumda en faz 3 sene yaşarlar. Yetişkinliğe çabuk ulaşırlar. 4 aylık olduklarında üremeye hazır hale gelirler.

plati-baligi-1.jpg

Plati balığı özellikleri

Bilimsel ismi: Xiphophorus maculatus

Doğal yaşam alanı: Kuzey ve Orta Amerika

Bakım zorluğu: Kolay

Boyu: Ortalama 5 santimetre

Plati balığı karakteri: Barışçıl

pH: 7-8 arası

Sıcaklık: 18 ile 26 santigrat derece arası

Su sertliği: 10-25 dH

Akvaryum hacmi: En az 40 litre

Ortalama ömrü: 2-3 sene

Uyumlu balıklar: Karma akvaryumda beslenmeye uygundur. Her bir erkek plati için en azından 2 dişi bulundurulmalıdır. Böylece dişilerin maruz kaldığı taciz ve stres daha az olur.

Plati balığı akvaryumu

Dayanıklı ve güçlü balıklardır. Masraflı bir akvaryuma ihtiyaç duymazlar. Başlangıçta 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Ancak çok hızlı ve kendiliğinden üreyen balıklar olmaları sebebiyle, kısa zamanda daha büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyulur. Sürekli yeni yavruların ortaya çıkmasıyla ilgili bir planınız yoksa, en azından 120 litrelik bir akvaryum edinmenizi tavsiye ederiz. Bir askı filtre kullanacaksanız yavrular için önlem almalısınız. Filtre emiş borusunu açık bırakırsanız yavru kayıpları yaşarsınız. Borunun açık ucuna sünger ya da ağ bağlayın.

Plati balığı nasıl beslenir?

Platiler hepçil canlılardır ve doğal yaşam alanlarında bitkiler, algler, böcekler ve kabuklularla beslenirler. Bu diyetin akvaryumda mümkün olduğunca taklit edilmesi gerekir. Hazır yemlerden kaliteli pul yemleri tercih edin. Canlı ya da donmuş yemlerle de besin çeşitliği sağlayın.

Yemin kalitesini anlayabilmek için içeriğini okuyun. Daha çok pirinç gibi tahılları barındıran hazır yemlerin yerine, balık ya da benzeri protein kaynaklarını barındıran yemleri tercih edin. Platilerin yemekten hoşlandığı birçok canlı yem vardır. Donmuş kan kurtları, su pireleri, tuzlu su karidesleri ve diğer birçok canlı yem ile beslenebilirler.

Plati balığı nasıl ürer?

Platilerin üremesini sağlamak zor değildir. Aslında üremelerini engellemek daha zordur. Lepistes, kılıçkuyruk ve moli benzeri diğer birçok canlı doğuran gibi kendi kendine ürerler. Onları üremeye teşvik etmek için özel bir çabaya gerek yoktur.

Diğer canlı doğuranlarda olduğu gibi dişi oranı daha fazla olmalıdır. Her 1 erkek plati balığı için 2 dişi bulundurmak iyi bir tercihtir. İsterseniz dişi oranını biraz daha fazla yapabilirsiniz.

Dişi sayısını daha fazla tutmaktaki amaç erkeklerin sürekli üremeye çalışması ve küçük bir akvaryumda dişilerin kaçacak yerinin olmamasıdır. Erkeğin sürekli üreme isteği karşısında dişi balık strese girer. Stres hastalık ve en nihayetinde ölüme sebep olabilir.

Hamile dişiyi ayırt etmek çok kolaydır. Karnı büyüyen dişinin anal yüzgecine yakın bir yerde siyah renkli bir nokta belirir. Bu siyah nokta aslında sabırsız yavruların gözleridir.

Dişi yavruladığında, yavru kayıplarının az olması için ya yavrular ya da yetişkinler başka bir akvaryuma alınmalıdır. Çünkü platilerin kendi yavrularını yemekle ilgili kötü bir şöhreti vardır. Bitkili bir akvaryumunuz varsa bazı şanslı yavrular hayatta kalacaktır.

Yavrularla yetişkinleri aynı akvaryumda tutmak istiyorsanız sık bitki örtüsü oluşturmalısınız. Java yosunu ya da su perisi (water sprite) tercih edebilirsiniz. Bu yoğun bitkiler yavruların saklanmasına müsaade eder.

Doğan yavrular nispeten gelişmiştir. Özel yavru yemlerine ihtiyaç yoktur. Un haline getirilmiş pul yemlerle beslenebilirler. Canlı yemlerin kullanılması gelişimlerini hızlandırır ve daha sağlıklı büyümelerini sağlar. Canlı yem olarak yavru tuzlu su karidesi, mikro kurtçuklar ve muz kurtları tercih edebilirsiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi