JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales

Bebeklerde Gaz Sancısı ve Sancıyı Azaltma Yolları
Okunma 12488
Yorumlar 4
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi
#1
bebeklerde-gaz-sorunu.jpg

BEBEKLERDE GAZ SANCISI NEDİR

Bebeklerde sık görülen bir sağlık sorunudur gaz sancısı. Bebeğiniz dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelir. Yetişkinlerde bulunan sindirime yarayan birçok enzim de bebeklerde henüz tam anlamıyla işlev görmemektedir. Gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin karşılaştığı bir sorundur. Gaz sancısı, bebeğe zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır ve bu sancıları birtakım önlemler alarak azaltmak mümkündür. Ne yazık ki bazı bebeklerin gaz sancısı her türlü çabaya karşın altıncı aya kadar sürebilir.

Hemen hemen her ebeveyn bebeklerde gaz sancısı sorunu ile karşılaşır. Bebeğiniz anne karnının dışındaki dünyaya alışırken bu sorunu yavaş yavaş atlatacaktır.

BEBEKLERDE GAZ SANCISININ NEDENLERİ

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri
Özetle yaşamlarının ilk üç ayında bağırsakları gelişme sürecinde olduğu için gaz sancısı çekerler. Altı aylık olduklarında da anne sütü haricindeki gıdalara alışma sürecine girdikleri için bebeklerde gaz sancısı görülür.

Bebeklerde gaz sancısının olası nedenleri şunlardır:

1) Bebeğinizin Hava Yutması

Aşağıdaki nedenlerle bebeğiniz hava yutarsa ve bunu geğiremezse, sindirim kanalında ilerleyen hava baloncukları gaz sancısına neden olabilir:

Yanlış pozisyonda beslemek: Emzirirken bebeğinizi doğru pozisyonda tutmamak veya biberonu yanlış açı ile tutmak
Bebeğinizin emzik kullanması
Anne göğsünden gelen sütün emzirme esnasında fışkırarak çıkması
Bebeğin şiddetli ağlaması veya çok hareketli olması
Biberon ağızlığının gevşek olması veya kalitesiz lastikten üretilmiş olması

2) Sindirim Sorunları

Sindirim sistemleri henüz gelişme sürecinde olduğu için aşağıdaki nedenler bebeklerde gaz sancısına neden olabilir:

Aşırı Beslenme: Tek seferde çok fazla beslemek

Bebeğinizin aşırı laktoz alması: Bu daha çok emzirme başlangıcında gelen ön sütün fazla olmasından kaynaklanır. Çünkü bu süt fazla miktarda laktoz içerir ve sindirme sürecini yavaşlatacak kadar yağ içermez. Sindirilemeyen laktoz gaza neden olur.

Alerji: Bebeğin anne sütünde bulunan bazı içeriklere alerjik olması

Bazı Besinler: Katı beslenmeye başlamış bebekler aynı yetişkinler gibi bazı sebzeler yüzünden aşırı gaz üretebilir. Brokoli, karnabahar gibi sebzeleri zor sindirebilirler

Meyve Suları: Meyve sularında bulunan früktoz ve sakkaroz şekerlerini sindirememek

Yeterince su tüketmemek: Altı aylıktan küçük bebeklere su vermek önerilmez, daha büyük bebekler için geçerlidir.


BEBEKLERDE GAZ SANCISI BELİRTİLERİ

Hiçbir neden yokken ağlamaya başladı ise büyük ihtimalle gaz sancısı vardır. Hatta bebeğinizin karnını tok, sırtını pek tuttuğunuza göre çoğu ağlamanın nedeni gaz sancısıdır desek kehanette bulunmuş olmayız.

Bebeklerde gaz sancısı olduğunda aşağıdaki belirtileri de gösterebilirler:

Ayaklarını karınlarına doğru çekebilirler.
Kol ve bacaklarını gererek arkaya doğru bir yay şeklini alabilirler.
Karnında guruldama oluşabilir.
Ellerini yumruk yaparak kollarını savurabilirler.
Genellikle sık kusarlar.
Karınları gergin ve şişkin olabilir.
İshal veya kabızlık gibi sorunlar görülebilir.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#2
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

1) Karın Masajı Yapın

Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Karnının üzerine parmak uçlarınızla hafif bir baskı uygulayarak dairesel hareketlerle masaj yapın. Bir süre masaj yaptıktan sonra elinizi bebeğinizin göbeğinden aşağı doğru süpürme hareketi yapar gibi kaydırın.

Göğüs kafesinin altından itibaren tek bir çizgi halinde aşağı yukarı masaj yapın.
Karnının üzerinde “L” ve “U” ve “n” harfleri çizin.
2) Bisiklet Sürme Hareketleri Yaptırın

Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Ayaklarından tutarak öne geriye hareket ettirin, sanki bir bisiklet sürüyormuş gibi. Bu sayede bağırsak pozisyonları zararsızca değişir, hareketlenir ve sıkışan gaz dışarı çıkar.

3) İlaç Tedavisi

Bebeklerde gaz sanıcısını gidermek için su, dereotu, zencefil ve papatya özlerinin karışımından üretilen gripe water (sancı giderici su) ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar aynı zamanda kolik ve bazı mide rahatsızlıkları için de kullanılmaktadır. Ayrıca;

Probiyotikler: Bebekler için üretilen probiyotik ilaçlar bağırsak bakterilerini düzenleyerek gaz sancısını hafifletebilir.

Yoğurt: Yoğurt yedirmek de probiyotik etkisi ile aynı sonucu sağlar.

Simetikon İlaçları: Simetikon ilaçları sayesinde sindirim sistemindeki gaz kabarcıkları bir araya gelerek daha büyük hava baloncuklarına dönüşür. Gaz bu sayede daha rahat dışarı çıkar.

Yenidoğanlarda simetikon kullanmayın.
İlacın başarılı olduğu bilimsel olarak ispatlanmamıştır.
Satın alacağınız ürünün sağlık bakanlığından izinli olmasına dikkat edin.

4) Doğru Pozisyonda Besleyin

Baş Pozisyonu: Emzirirken bebeğinizin başı ve boynu midesinden yukarıda olmalıdır. Bu sayede süt midenin en altına giderken gaz yükselme imkanı bulur ve bebeğiniz geğirerek gazı atabilir.

Biberon Pozisyonu: Biberon ile beslerken biberonu hafifçe yukarı kaldırın, biberon ucunun civarında hava baloncukları kalmasın. Bu sayede bebeğiniz beslenirken daha az hava yutar.

5) Geğirmesini Sağlayın

Geğirmek midedeki havayı boşaltacağı için gaz oluşumunu dolayısıyla bebeklerde gaz sancısını azaltır. Bebeğinizin geğirmesini sağlamak için aşağıdakileri yapın:

Bebeğinizi oturur pozisyonda iken hafifçe sallayın.
Emzirirken veya katı gıda ile beslerken arada bir omuzlarından tutup dik pozisyona getirin.
Beslenirken veya beslenmeden hemen sonra geğirmezse beş on dakika yatırın, sonra tekrar ayağa kaldırın.

6) Karnının Üzerine Yatırın

Bu sayede gaz yerçekimi etkisi ile mide ve bağırsak yüzeyine yaklaşır, daha rahat çıkar. Rahatsız olmadığı süre boyunca karnının üzerine yatırabilirsiniz. Kollarınızda da yukarıdaki resimde olduğu gibi karın üstü tutabilirsiniz.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#3
DOĞAL ÇÖZÜMLER


Gaz sorununuz için doğal bir çözüm arıyorsanız nane çayını deneyebilirsiniz. Nane yağı içindeki mentol’un spazm çözücü etkisi olduğundan sindirim sisteminizdeki yumuşak kasları rahatlatacaktır. Ancak reflü sorununuz varsa nane çayı yerine papatya çayı da deneyebilirsiniz. Yiyeceklerinizi lezzetlendirmek için zerdeçal zencefil ve rezene kullanmanız da şişkinliğinizi azaltacaktır. Probiyotikler kalın bağırsakta yaşayan dost bakterilerdir. Bu bakterileri içeren yoğurt veya kapsüller kalın bağırsakta gaz üretimi yapan bakterileri sınırlayarak gaz sorunuyla mücadelede size yardımcı olacaktır. . 
Tüm bu önerilere rağmen gaz sorununuz devam ediyorsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalısınız. Gaz sorununun daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini bilmelisiniz. Reflü sorunudivertikülit Crohn ile Ülseratif kolit gibi enflamatuar hastalıklarda gaz sorunu altta yatan hastalığa işaret edebiliyor. Özellikle bağırsak alışkanlığında değişiklik yaşayanlar kronik ishal veya kabızlık sorunundan yakınanlar ve ailesinde kalın bağırsak hastalığı hikayesi olan kişilerin gaz sancılarını ciddiye almalarında fayda var. Bu durumda doktorunuz altta yatan bir sorun olup olmadığını anlamak için bazı incelemeler yapacak ve uygun tedavi planını oluşturacaktır. şikayetleriniz devam ederse süt ürünlerini beslenmenizden tamamen çıkarmanız da gerekebilir. Aynı şekilde gluten alerjiniz varsa buğdaydan kaçınmalısınız. Bu önerilere küçük porsiyonlar halinde yemek yemeyiyediklerinizi iyice çiğnemeyi de ekleyin. Heyecanlı sinirli ve aceleyle değil yavaş keyifli rahat bir şekilde yemek yemeği alışkanlık haline getirin. Sakız çiğnemekten sert şekerlemelerden ve içeceklerinizde kamış kullanmaktan kaçının. Sorbitol ve mannitol gibi yapay tatlandırıcılardan uzak durun. Bunlarla birlikte sigara içmemek ve düzenli egzersiz yapmak da probleminize iyi gelecektir.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#4
EMZİREN ANNENİN KAÇINMASI GEREKEN GIDALAR 

Annenin beslenmesi, bebeğin özellikle ilk 6 ay, temel besin kaynağı olan anne sütüne etki ettiği için çok önemlidir. Gaz yapıcı özelliği olduğu bilinen, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, pişmemiş soğan ve sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata, portakal gibi besinlerin annenin daha az tüketmesi, bebeğin gaz sancısının azalmasına katkıda bulunabilir. Bebeğinizi rahatlaması için öncelikle sizin rahat, olumlu ve anlayışlı olmanız gerekir.
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#5
Ünlü Televizyoncu Esra Erol Bebeklerde Gaza Kesin Çözüm Tarifi


Yarım çay kaşığı kimyon ve küp şekerin dörtte birini cezvede kaynatın. Süzgeçle süzdükten sonra ılıtıp günde 1 veya duruma göre 2 çay kaşığı verebilirsiniz ve akabinde emzirin.


Derya Baykal Bebeklerde Gaza Kesin Çözüm Tarifi

İhtiyacınız olacak malzemeler; 20 cc adaçayı yağı, 20 cc papatya yağı, 20 cc rezene yağı ve 50 cc fındık yağı. Tüm malzemeleri karıştırın. Bu yağ ile bebeğin karnına ve ayaklarına yağ ile masaj yapın. 15 dk sonra bebeğinize banyo yaptırın.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Bebeklerde Gaza Kesin Çözüm Tarifi

Bebeğinizin ayak tabanlarına elma yağıyla, karnınaysa ılık zeytinyağıyla masaj yapın. Ayrıca 1 tatlı kaşığı rezene, 1 çay kaşığı anason ve 1 çay kaşığı papatyayı, 200 gram suyun içinde 5 dakika kaynatın. Çay gibi demledikten sonra, bebeğinize her gün bu karışımdan 1 tatlı kaşığı içirin.  Doktorun verdiği ilaçları kullanmayı da ihmal etmeyin.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Bebeklerde Gaza Kesin Çözüm Kürü Tarifi

Kaynayan suya 1 çay kaşığı toz kimyon koyup karıştırıyorsunuz. 1 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınız. Tülbentle güzelce süzüyorsunuz. Süzdükten ılımasını bekleyin. Sonra 2 çay kaşığı toz şeker ilave edin ve güzelce karıştırın. Çay kaşığıyla yavaş yavaş yeni doğan bebeğinize verin.
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi