JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales
JAMPS En las redes sociales

Mutfak İşlerini Kolaylaştıran Pratik Bilgiler
Okunma 6034
Yorumlar 1
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
#1
9y6FBr.jpg

Mutfağınızda işinizi oldukça kolaylaştırcak pratik bilgiler, tüm bayanların kurtarıcısıdır. İşte, lezzetl hazır çorbalar için, lezzetli turşular için faydalı bir yazı.

PATATES PÜRESİ
Patates püresini yaparken daha bir lezzetli olmasını istiyorsanız, içine süt de katabilirsiniz. Ama ne kadar süt katacağınızı kestiremiyorsanız, süt yerine süt tozunu tercih edebilirsiniz. Böylece hem patates püresinin kıvamını daha rahat tutturabilirsiniz, hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz.



YUMURTANIN SARISINI AKINDA AYIRMAK İÇİN
Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak zor olabilir. Kolay yolu ise; yumurtayı orta boy bir huninin içine kırmanızdır. Yumurtanın beyazı huninin azından akıp altına tutacağınız kabın içine düşer. Sarısı ise, huninin geniş kısmında kalır. Yalnız yumurtanın bayat olmamasına dikkat edin. Çünkü bu işlemi yaparken, bayat yumurtanın sarısı patlayabilir.

LEZZETLİ HAZIR ÇORBALAR
Hazır çorbaları hazırlarken içlerine biraz soğan doğrayıp, ince kıyılmış nane veya maydanoz ilave edebilirsiniz. Böylece çorbanızın hem görünümü, hem de lezzeti değişecektir. Bunun dışında hazır çorbaların yağ oranı düşük tutulur. Eğer yağ ilavesi yapmak istiyorsanız çorbanıza, ocaktan indirmeye yakın kızdırılmış yağ gezdirin.

CİĞER KIZARTMADAN ÖNCE
Hazırlayacağınız ciğer tavayı daha da lezzetli yapmak istiyorsanız birkaç önerimiz var. Ciğer tava yapmadan önce, kızartma ununun içine bir tatlı kaşığı kadar karbonat koymayı ihmal etmeyin. Ayrıca yağı iyice kızdırırsanız, Arnavut ciğerinin tadı çok daha lezzetli olur. Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebilirsiniz.

PİLAV NASIL TANE TANE OLUR?
Pilavı çok seviyorsunuz ancak, pilavınız bir türlü tane tane olmuyor. Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için pilav tenceresinin içine, pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon koyun. Sonuç, her zaman olumlu olacaktır.

ÇİKOLATALI KEKİN SIRRI
Evde hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz da tereyağı katın. Yağ, çikolatayı yumuşatır ve işinizi kolaylaştırır. Üstelik keke ayrı bir lezzet verir. Sonuca siz de şaşıracaksınız.

LEZZETLİ TURŞULAR
Değişik tatlar denemekten hoşlanıyorsanız, evinizde hazırladığınız turşuya kereviz yaprağı, sarımsak, öğütülmemiş hardal tohumu, nane yaprağı, karanfil, dereotu, defneyaprağı, nohut, soğan ve şeker katabilirsiniz. Böylece koku ve lezzet kazandırmış olursunuz.

ÇAYLARA FARKLI TATLAR
Çaya ayrı bir tat ve koku vermek istiyorsanız kavanozun içine, bir dilim elma ya da portakal kabuğu atın. Hatta çay demlerken portakal ve limon kabuğunu rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Bir başka yöntem de, değişik türdeki çayları harmanlamak.

DOMATESİN KABUKLARINI SOYARKEN
Yemeklerde kullandığımız domateslerin kabuklarını soymamız gerekir. Fakat bunu yaparken, domatesin neredeyse yarısına zarar veriyorsanız üzülmeyin. Domatesin üzerine kaynar su döküp, bıçağın tersi ile kabuğun üzerinde, bastırarak gezdirirseniz kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

KIZARTMA YAPARKEN
Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına ilk seferde çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.

MAKARNA HAŞLARKEN
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.

TAVUK KIZARTIRKEN
Tavuğun lezzetini artırmak için tavuğu fırına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI YEMEK YAPARKEN
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.

LEZZETLİ BALIK PİŞİRMEK
Balık kızartma yağının içine kırmızıbiber serperseniz hem balığa değişik bir lezzet vermiş hem de balığın rengini parlak yapmış olursunuz.

KURU FASULYE PİŞİRİRKEN
Lezzetle yiyeceğiniz kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyin.

REÇELİN ŞEKERLENMEMESİ İÇİN
Yaptığınız reçelin çabuk şekerlenmesini istemiyorsanız, kullandığınız limon suyunu ateşten almanıza yakın koyun. Aksi takdirde önceden ilave edilen limon suyu, reçelin rengini ve kıvamını koyulaştırır
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#2
Bal saf mı?Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

Bayatlamış ekmek ve kurabiyeler:Bayatlamış ekmek ve kurabiyelerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

Berrak et suyu:Hazırladığınız et suyunun berrak olması için haşlama sırasında bir miktar soğuk su ekleyin. Yüzeyde oluşan yağ tabakasını bir kaşık yardımıyla toplayın. Eğer et suyunda hiç yağ kalmamasını istiyorsanız sıcak et suyunun üzerine temiz bir tülbent örttüğünüz süzgeçten geçirin.

Böbrek pişirirken:Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. Böylece böbrek kokusu gidecektir.

Böreğinizin lezzetli olması için:Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.

Dolma içi artarsa:Zeytinyağlı dolma yaparken iç malzemesi artarsa sakın atmayın. Kalan malzemeyi steril bir kaba doldurup ağzını sıkıca kapatın ve dondurun. Donduracağınız yiyeceklerin az baharatlı olmasına dikkat edin.

Domatesin kabuğu:Domateslerin üzerine kaynar su dökün ve bıçağın tersiyle kabuklarının üzerine bastırarak gezdirin. Kabukların kolaylıkla soyulacağını göreceksiniz.

Ekmeğiniz küfleniyorsa:Ekmek kutusuna koyduğunuz ekmeklerin küflenmemesi için ekmek kutusuna bir kaç adet kesme şeker koyun. Bu şekerleri arada bir değiştirin.

Elma sirkesi:Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

Etleri nar gibi kızartmak:Fırında pişireceğiniz tavuk, hindi ya da etin üzerine bir tutam şeker sürün. Nar gibi kızaracağını göreceksiniz.

Fasülyeler yumuşamıyorsa:Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasülyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun.

Fırında pasta veya kek yaparken:Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi pişmesini istiyorsanız, pişirirken fırına bir kap içinde su koyun.

Fırında patates:Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.

Hamur kızartmalarının daha lezzetli olması için:Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olması için, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.

Kahve kokusunun kaybolmaması için:Kahve satın alındıktan bir süre sonra eski kokusunu kaybeder. Bunun için kahveyi ışık ve hava almayan bir kutuya koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kahvenizi taze saklamak için:Kahvenizi cam kavonoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.

Karnabahar haşlarken:Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu ve kötü kokmadığını göreceksiniz.

Kavanoz kapakları:Kavanoz kapaklarınız açılmıyorsa;1. Kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız kolayca açılır.2. Kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip kapağını sokarak da kolayca açabilirsiniz.

Kebap eti:Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.

Kekinizi kolay çıkartmak için:Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.

Kekiniz yanmasın:Kek kalıbını yağlarken yağın ziyan olmaması için kalıba bir miktar yağ sürüp fırında ısıtın Eriyen yağı kalıbı çevirerek her tarafına yayın. Bu işlem sırasında kalıbın içine çok az tuz serperseniz kalıbın yanmasını önlersiniz.

Kereviz pişirirken:Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

Kiviler sert ise:Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armut ile saklayın.

Kuru bakliyatlar için:Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

Lahana pişirirken:Lahananın pişerken pek de hoş olmayan kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini kapaklı süzgeçlere koyabilirsiniz. Böylelikle çıkarıp atmanızda kolaylaşacaktır.

Limondan fazla su çıkarabilmek için:Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

Mayonez sosu kesilirse:Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurtanın sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

Mide gazı:Eğer yemeklerden sonra mide ve bağırsaklarınızda oluşan gazdan şikayetçiyseniz kızarmış ekmek yemeyi deneyin.

Mutluluk otları:Mutluluk otları denilen papatya, nane, ıhlamur ve portakal çiçeklerinin hepsini kaynatıp çay gibi akşamları içerseniz hem çok rahat uyursunuz hem sabahları zinde kalkarsınız hem de vücudun su ihtiyacını en iyi şekilde karşılarsınız.

Patatesler çimleniyorsa:Uzun süre mutfakta kalan hemen tüketemediğimiz patateslerin çimlenmemesi için aralarına bir kaç tane elma koyun.

Patates pişirirken:Patatesleri pişirirken suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır hem de daha lezzetli olur.

Patates püresi için farklı koku ve lezzet:Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Kokusunun ve tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Patlıcanların pişmesi:Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

Pasta ve keklerinizde kuru meyve kullanın:Pasta ve kek yaparken kullandığınız şekerin yarısı kadar kurutulmuş meyve kullanabilirsiniz. Böylelikle hem daha az şeker kullanmış olacaksınız hem de oldukça farklı bir lezzet yakalayacaksınız.

Pasta yaparken meyveler dibe çökmesin:Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.

Pastalara reçel:Hazırladığınız pastaların üzerini krema ve meyve ile süslediğiniz gibi değişik marmelat veya reçelleri de kullanabilirsiniz. Reçelleri pastaların arasına sürebilir ya da biraz sulandırarak reçelli bir sos yapabilirsiniz.

Pilavınızın ısıtırken:Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

Pratik galeta unu:Bayat ekmekleri ince ince dilimleyip esmerleşene kadar fırında kızartın. Bir torbaya veya iki kağıt arasına koyup merdane ile üzerinden geçerek ezip un haline getirin.

Puding soğurken üzeri kaymak bağlamasın: Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin veya devamlı karıştırarak soğutun.

Pudra şekerini kendiniz yapın:Pastanız için pudra şekeri gerekiyorsa, bunu çok basit bir yöntemle elde edebilirsiniz. Bunun için temiz iki kağıt arasına toz şekeri koyun. Isıttığınız ütüyü bu kağıdın üzerinde şekerler un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz hazır.

Salçanız bozulmasın:Kapağını açıp kullandığınız salçanın bozulmasını istemiyorsanız kaşıkla salçanın üzerini düzeltip biraz zeytinyağı dökün. Havayla teması kesileceğinden uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.

Soğan soyarken gözleriniz yaşarıyorsa:Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

Sucuk zor soyuluyorsa:Bazı sucukların kabukları zor soyulur. Böyle bir durumda sucuğu, ıslatıp suyu sıkılmış bir beze sarın. 10 dakika bekledikten sonra kabuğunun kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

Tavuk etiyle farklı lezzet:Tavuk etini kırmızı ete tercih ediyorsanız farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Tavuğu pişirmeden önce limon suyu ile ovup buzdolabında bir gece bekletin. Ayrıca pişirme sırasında dereotu ve maydonozu tavuğun derisi ve bacaklarının arasına yerleştirirseniz oldukça farklı bir lezzet elde edersiniz.

Taze ekmeği kesmek:Taze ekmekler pek kolay kesilmez ve ezilir. Bu nedenle ekmeği kesmeden önce ekmek bıçağını kaynar suya batırıp hemen kurulayın ve bıçak sıcakken ekmeği kesin. Kolayca kesildiğini göreceksiniz.
Tencerenin dibi mi tuttu?Yemek yaparken bazen tencerenin dibi tutabilir. Bu durumda tencereyi soğuk su dolu geniş bir kabın içine oturtun. 15-20 dakika bekledikten sonra yemeği başka bir tencereye alın. Böylece tencerenin dibindeki yanmış kısım yemeğinize karışmayacaktır.

Turta ve Kek kabarması:Fırın kabınızı alüminyum kağıtla kaplayıp tart veya kek hamurunu dökün. Çok güzel kabardığını göreceksiniz.
Tuzun sütü kesmemesi için:Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

Yemeğinizin tuzu fazla kaçarsa:Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

Yeşillikler bozulmasın:Maydanoz, nane, dereotu gibi yeşillikleri uzun süre saklayabilirsiniz. İnce kıyılmış yeşillikleri cam kavanozlara sıkıştırarak yerleştirin. Sirke veya sıvıyağ döküp buzdolabında bekletin. Dilerseniz dondurarak da kullanabilirsiniz. Yeşillikleri ince ince kıyıp folyoya sarın. Her bir paketin üzerine etiket yapıştırın ve pakette olan yeşilliğin adını yazıp derin dondurucuda saklayın.Başka bir yol ise; Demet şeklindeki yeşilliği (çiçeği vazoya koyar gibi) su dolu cam kavonoza koyup buzdolabına koyabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler pişirilirken:Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı, yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi