ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Çomaklar Köyü

 

]

 

 

 ÇOMAKLAR KÖYÜ

                Gediz’in 14 Km. kuzeydoğusundaki köye, Gediz-Altıntaş karayolunun Gümüşlü kavşağından kuzeye ayrılan 9 Km.’lik bir yolla ulaşılır.

Doğu, batı ve kuzeyinden ormanlarla kuşatılmış olan köyün batısından Kozdere, doğusundan da Köyderesi geçer.

Köy, geçimini tarım, hayvancılık ve maden işçiliğinden sağlamaktadır. Geçmişte hemen her evden bir kişi linyit kömürü ocaklarında çalışırken, Gediz kömürünün kentlerde yakıt olarak kullanılmasının yasaklanmasından sonra, bu ocaklarda çalışan işçi sayısı bu gün 15-20 kişiye kadar düşmüştür.

Çomaklar’ın geçmişine dair bilinenler çok azdır. Bununla birlikte köyün batısında yer alan Örendere diye anılan yörede bulunan Antik Çağ’a ait olduğu sanılan yapı elemanları ile devasa küpler, bölgenin geçmiş yüzyıllarda da yerleşim alanı olarak seçildiğini göstermektedir. Ancak Örendere’de herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmadığından, buluntuların hangi yüzyıllara ait olduğu bilinmemektedir.

Bugünkü köyün ne zaman kurulduğuna dair de günümüze ulaşmış herhangi bir bilgi yada belge yoktur. Osmanlı kayıtlarında köyün adı ilk kez 1890 tarihli Kütahya Sancağı Salnamesi’nde geçmektedir. Bu da köyün ya çok daha önceki tarihlerde kurulmasına karşın adının değiştiğini ya da XlX. Yüzyılın başlarında kurulmuş olabileceğini akla getirmektedir.

Köy, yerel kaynaklara bakılırsa bu bölgeye gelen bir Yörük Obası tarafından kurulmuştur. Çevreyi gezen Yörük önderi, yerleşecekleri yer konusunda karasız kalınca, eline aldığı bir çomakla bir tepe çıkar ve “Çomak nereye düşerse köyü oraya kuracağız” der. Fırlattığı çomak bügünkü köyün olduğu yere düşer ve köy de oraya kurulur.

Köyün, adını anlatılan bu efsaneden mi, yoksa Uygurlar’ın X. Ve Xl. Yüzyıllarda İslamiyet’i kabul edenlere Müslüman adam anlamına gelen “çomak eri” tanımlamasından mı aldığı bilinmemektedir.

1935 Genel Nüfus Sayımı’nda köyde 92 si erkek 102 si kadın olmak üzere toplam 194 kişinin yaşadığı belirlenmişti. Bu sayı 1950 de 292, 1997 de 331, 2000 de 255 olmuş, ancak 2007 de yaklaşık %20’lik bir artışla 312’ye yükselmiştir. 2016 yılı nüfus sayısı 218 olmuştur.

Bu rakamlar, Çomaklar Köyü’nün köyden kentlere doğru akan göç hareketlerinden, Gediz’in diğer köylerine göre çok daha az etkilendiğini göstermektedir.

 

Okunma 2978 kez
Top