ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Gümüşlü Köyü

  

 

GÜMÜŞLÜ KÖYÜ

                Gediz – Altıntaş karayolunun 7. Kilometresinde yer alan 100 haneli köydür. Geçimini tarım, hayvancılık ve maden işçiliğinden sağlayan köy, Muratdağı Çayı’nın kuzey yakasındaki düzlükte kurulmuştur.

                Köyün batısında yükselen ve yörede Büyük Kümbet, Küçük Kümbet diye anılan iki Tümülüs, yörenin İlk Çağ’dan bugüne yerleşim alanı olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu Tümülüslerde bulunan ve şimdilerde Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen kemikten yapılma bir Aphodite heykelciği ile yine kemikten yapılma üç adet süs iğnesi, burada bir zamanlar var olan Roma-Bizans yerleşimini işaret etmektedir. Kado’nin (Gediz) fethinden sonra, bu yöreye gelip yerleşen Türkmenler tarafından kurulduğuna inanılan köy, İlk Çağ’dan beri Murat Dağı ve çevresindeki dağ köylerine ulaşan yol üzerinde bulunduğundan, stratejik bir konuma sahiptir.

                Osmanlı döneminde köy hayırseverlerinden Osman Ağa’nın karye-i meskurede müceddeten bina ve inşa eylediği Mescidi-i Şerif Vakfı

                Köyde bu dönemde yaşayan üç inanç önderine ait olduğu sanılan “Dede” mezarlarından ikisi köyün doğusundaki Çamlık’ta, biri de köy içindedir. Köy içinde mütevazi bir türede yatan “Dede” nin kim olduğu bilinmezken, Çamlıkta yatanlardan birinin Yaren Dede, diğerinin ise Sarıkız olduğuna inanılmaktadır.

                Köydeki yeni cami 1976 da yapılmıştır.

                Gümüşlü’nün 1935 yılında 227 olan nüfusu, 1950 Genel Nüfus Sayımı verilerine göre, aradan geçen 15 yıla rağmen sadece 12 kişilik bir artış göstermiştir. Köy nüfdusu 1997 de 421, 2000 de 413 ve 2007 de 450 olmuştur ki, bu da 10 yıllık artışın 29 kişiyle sınırlı kaldığını göstermektedir. Gümüşlü’nün 2017 de ki nüfusu 362 dir.

                Gediz – Altıntaş karayolu 2008 yılına kadar köyün içinden geçerken, 2008 de yapılan bir düzenleme ile köyün dışına alınmıştır. 

 

Okunma 2037 kez
Top