ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Kurtçam Köyü

  

 

KURTÇAM KÖYÜ

            Kurtçam Köyü, Gediz’in 23 kilometre güneybatısında, Kızılüzüm ve Şeytancık derelerinin arasından yükselen bir tepenin zirvesinde kurulmuştur. Tepeyi kuşatan dalgalı plato düzlüklerinde, geniş alanlara yayılan meşe palamutlarının yanı sıra cüce ardıç ve çamlara da rastlamak mümkündür.

            Köydeki 90 evin hemen hemen tamamı Taştepe mevkiinden çıkarılan taşlardan yapılmıştır. Bir tepe üstü yerleşimi olan Kurtçam’da içme ve kullanma suyu, köyün batısındaki yer altı kaynağından sağlanmaktadır.

            Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köyde, tarla bitkileri üretilmekte ve süt inekçiliği yapılmaktadır.

            Köy, yerel kaynaklara göre 1800’lü yıllarda Karaman ve Söğüt taraflarından göç eden ve bugün Demirci ve Türkmen soyadlarını taşıyan Yörükler tarafından kurulmuştur. Önceleri 7 haneden oluşan köy Körkuyu ve Zahman köylerinden gelenlerle büyümüştür. Köy adının ilk kez 1890 tarihli Kütahya Sancağı Salnamasi’nde görülmesi de, yerel kaynakları doğrulamaktadır.

            Köyün kurulduğu yıllarda, geçimini ağırlıklı olarak hayvamcılıktan sağlayan köy halkı, ağıllarına dadanan bir kurt sürüsü ile uğraşmak zorunda kalmıştı. Onlarca hayvanı kurtlara kaptıran köylüler, pusuda bekledikleri bir gece kurtlardan bir kaçını vurmayı başarmış ve bunlardan birini diğerlerine gözdağı vermek düşüncesiyle köyün girişindeki çam ağacına asmışlardır. Çam ağacında aylarca asılı kalan kurt leşi işe yaramış mı bilinmez ama köyün adı o günden sonra Kurtçam olup çıkmıştır. Öyküye konu olan çam ağacı halen orada, köye giriş yolunun sağ tarafındadır.

            Osmanlı döneminde köy hayırseverlerinden Osman Efendi’nin inşa ettirdiği camiye ait vakfiye Şöyledir: “Gediz Kazası’na tabi Kurtçam Karyesi ahalisinden Osman Efendi’nin  karye-i mekurede bina ve inşa eylediği Cami-i Şerif Vakfı.”

            Bu cami, 1957 de yıkılarak yerine yenisi yapıldı. Şimdiki betonarme cami ise 1982 yılında yapıldı. Caminin kuzeybatı köşesindeki minare, 1957 de inşa edilen eski camiye aittir.

1.Dünya savaşı sırasında Çanakkale Cephesi’nde Kurtçam’dan Seferoğullarından Ali oğlu Mehmet ile İmaoğullarından Osman oğlu Mehmet şehit olmuşlardı.

15 haneli ve 30 nüfuslu Hacızeybekler adlı birde mahallesi olan köyün 1935 deki nüfusu 170 i erkek 161 i kadın olmak üzere 331 di. Bu sayı 1950 de 421, 1997 de 432, 2000 de 310, 2007 de 343 2017 de ise 275 olmuştur. Bu verilerden de kolayca anlaşılacağı gibi Kutçam, 1950’lelerde başlayan göçlerle büyük nüfus kaybına uğramıştır. Ekonomik nedenlerle köyden göç eden Kurtçam’lıların çoğu Uşak’ta yerleşmişlerdir.

 

Okunma 1514 kez
Top