ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Sumaklı Köyü

  

 

SUMAKLI KÖYÜ

            Sumaklı Köyü Gediz’e 18 kilometre uzaklıkta, Murat Dağı’nın batı yamaçlarında yer alan orman içi köyüdür. Geçimini hayvancılık ve orman işçiliğinden sağlayan köy adını çevrede bol yetişen sumak bitkisinden almıştır. Köyün geçmişi ile ilgili fazla bilgi yoktur. Sumaklı’da anlatılanlara göre köyü, Şaphane Dağı’nın güneydoğu zirvelerinde yer alan Ayvacık Köyü’nden bu yöreye yerleşen Yörük obaları kurmuştur.

            1530 tarihli Osmanlı kayıtlarında Gediz’e bağlı bir köy olarak geçen Sumaklı, 1886 yılına ait salnamede ise çiftlik olarak görülmektedir. Buna göre 30 hektar mera ve 200 hektar araziye sahip olan Sumaklı Çiftliği’nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve çiftçilik yapılıyordu.

            Uzun süre Saz-Sumalı adıyla Sazköy’e bağlı bir mahalle olarak kalan yerleşim daha sonra yeniden köy statüsüne geçmiştir.

            Yakın geçmişte köy civarında bulunan demir cevheri yatakları, ekonomik bulunmadığından işletilmemiştir. Sosyo-ekonomik nedenlere bağlı olan göç hareketleri Sumaklı’da da kendini göstermiş, 1997 de 140 olan köyün nüfusu on yıl sonra 2007 de 99 a 2017 ise 46 ya gerilemiştir.

 

Okunma 1411 kez
Top