ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Soğuksu Köyü

  

 

SOĞUKSU KÖYÜ

            Soğuksu Köyü ilçenin 25 kilometre kuzeydoğusunda, Gediz-Hisarcık karayolu üzerinde, Gediz’e bağlı 75 haneli köydür. Eski adı Taşlar olan yerleşim, 1968 yılına kadar, Şaphane Dağı’nın kuzeydoğu yükseltilerinden Yanıkçamlık Tepe ile Kayanınyüzü Tepe’nin yamacındaydı. Ancak bölgede yaşanan toprak kaymaları yerleşim için tehdit oluşturmaya başlayınca, köy 3 kilometre doğudaki şimdiki yerine taşındı.

            Köyün geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. Yerel kaynaklar, geçmiş yüzyıllarda köyde kaşıkçılık ve tahta dilimi gibi geleneksel el sanatlarının yaygın olduğunu ancak daha sonra terk edildiğini söylemektedirler.

            Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köyde, ağırlıklı olarak tarla ürünleri yetiştirilmektedir. Hemen batıdan Emet Çayı’nın kollarından Bakıroluk Çayı geçmesine karşın sulu tarımın yaygınlaşmadığı köyde, hayvancılık da yeterli düzeyde değildir.

            Köy mezarlığının bitişiğinde yer alan küçüklü büyüklü in ve ilginç kaya oluşumları dikkat çekici güzelliktedir.

            1950 de 205 olan köyün nüfusu 1997 de 126, 2000 de 181, 2007 de 161, 2017 de ise 135 olarak tespit edilmiştir. Köy işsizlik, toprak darlığı ve kentlerde yaşama arzusu gibi nedenlerle göç vermeye devam etmektedir.

 

Okunma 1468 kez
Top