ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Erdoğmuş Köyünün Simgesi Asırlık Çınar Ağacı Artık Resimlerde Kaldı

  • 3560

  Erdoğmuş köy meydanında bulunan yaklaşık 80 yıllık çınar ağacı kuruduğu için kesildi. Erdoğmuş Köyünün simgesi olan çınar ağıcının kuruyup kesilmesi köy halkını ve başka şehir ve köylerde yaşayan daha önce bu çınarı görüp de kuruyup kesildiğini duyan diğer insanları da bir hayli üzdü.
Asırlık çınar ağacını köy halkından (Gır İbiram) lakabıyla bilinen rahmetli İbrahim ŞENTÜRK' ün diktiği bilinmektedir. Köy meydanında bulunan bu çınar ağacı görenleri hayrete düşürüyordu. Büyüklüğünün yanı sıra güzelliği ve heybetli duruşunu uzun yıllar koruyan çınar ağacının aniden kurumasının sebepleri köy halkı arasında hala tartışma konusu. Kuruma sebebi bazılarına göre daha önce yapılan kanalizasyon çalışması sırasında ağaç köklerinin zarar görmesi. Bazılarına göre çınar ağacına konan kuşların ağacın altında oturan insanların üzerine pislemesin diye yapılan çardak. Bazılarına göre de etrafına atılan asfalt ve asfaltın üzerine daha sonra kilitli parke taşı döşenmesi sonucu köklerinin su alamaması. Bir kısım vatandaş ise kışın yağan karın kepçeyle toplanıp ağacın dibine yığılmasından dolayı kuruduğunu iddia etmekte. Kimilerine göre kuruma sebebi daha önceleri köy meydanında yapılan düğün ve benzeri eğlencelerde tüfekle ateş edilmesi sonu mermilerin ağaca isabet etmesi. Ağacı inceleyen ziraat mühendisine göre ise ağacın mantar hastalığına yakalanması ve zamanında tedbir alınmaması.Tam olarak ağacın kuruma sebebi bilinmese de bu konu daha çok tartışılacağa benziyor.
Yaklaşık 80 yıllık ömründe kimlerin dertlerini dinledi, köyde olan bitenler hankkında hangi dedikodulara şahit oldu, siyasi seçim zamanlarında hangi siyasi oyunların toplantılarını izledi, kaç sarhoşun naralarını duydu, kaç hırsızı, kaç kişinin ölümünü gördü,  bilinmez. Belki de bu ulu çınar duyduklarına ve şahit olduklarına dayanamayıp kahrından kurumuştur. Kim bilir ?
Yıllarca köy meydanında manzarasıyla herkesi mest etmişti bu ağaç. Ağacın kesilmesiyle bu manzara da yok oldu. Maalesef değerlerimizin kıymetini bilemiyoruz. Bir şeyin önemini ancak onun başına bir musibet geldiği zaman anlayabiliyoruz. Erdoğmuş Köyündeki bu ulu çınar da bu değerlerimizden biriydi. Erdoğmuş Köyüne gelen herkes bu çınar ağacının gölgesinde mutlaka bir çay içer gölgesinde soğuklanırdı. Şiirlere konu olan o çınar ağacının yerinde şimdi yeller esiyor.
Çınar ağacının neden kuruduğunu bilmiyoruz. Ancak kesilen bu çınar ağacının yerine yeni bir çınar ağacı dikilmesi gerekir. Köyümüzü yönetenlerin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Tarihi çınarın yerini yenisi dikilsin. Böylece gelecek nesillere de güzel bir hediye bırakmış oluruz.

 

Top