ERDOĞMUŞ KÖYÜ

Köyümüz

  • Oca 04, 2014

1990 Yılında Hizmete Giren Erdoğmuş Ortaokulu Binası

 

2011 Yılında Hizmete Giren Şehit Ramazan Demirci İlkokulu Okul Binası

 

 

Okul Kategorisi :

İlkokul

Okul Kısa Adı :

Erdogmus

Okul Adı :

Erdoğmuş Şehit Ramazan Demirci İlkokulu

İli :

Kütahya

Okul Adresi :  

Erdoğmuş Kasabsı Ülkü Mah. - Gediz/KÜTAHYA

Okul Telefonu :

0274 422 83 36

Okul Web Adresi :

http://www.erdogmusilkokulu.meb.k12.tr/

Okul E-Mail :

 

Okul Müdürü :

Hüsnü BARDAKÇIOĞLU

Okul Müdür Yardımcısı

Tamer OVALI

         Yaşlılardan dinlediğime göre Okulumuz 1926 yılında  ilk olarak  kasabamız halkından  Süleyman KURU (Uzun Hacı) nın şimdiki evinin olduğu yerde  ilk binasında eğitim öğretime başlamıştır. O dönemde eğitim öğretimin yapıldığı bina, bir süre sonra ihtiyaca cevap veremez hale gelince şimdiki Yeşil Cami (Yukarı Cami) nin bulunduğu yerde biraz daha elverişli binaya taşınmıştır. Yaşlıların anlattığına göre ilk olarak Murat Efendi isminde bir öğretmen gelmiş, daha sonra halk tarafından Kemik Muallim denen öğretmen  ve sonrasında yine halk tarafından Deli Muallim diye bilinen Eskişehirli Ali Hikmet Efendi, akabinde Hafız Şakir Efendi'  görev yapmış.  Halk tarafından Alman Harbi olarak bilinen  2. Dünya Savası sırasında okulumuzda eğitim öğretime üç yada dört yıl kadar ara verilmiş. 2. Dünya Savaşı sonrası tekrar eğitim öğretime açılan okulumuza ilk olarak İstanbullu Yarbay Ekrem ŞELE  gelerek göreve başlamış. 1950 li yıllara gelindiğinde Gürlekli Halil Efendi görevi devralarak eğitim öğretime devam ettirmiş ve o gittikten sonra nereli olduğunu hatırlayamadıkları Fatma YALÇIN ile Kütahya Simav İlçesinden Müfide KELEKÇİ isimli iki tane bayan öğretmen gelmiş. Bir süre görev yapan bayan öğretmenler kasbamızdan ayrıldıktan sonra yerlerine soyadını hatırlamadıkları Şaphaneli Mustafa ve Gedizli olduğu bilinen Bağra Ahmet isimli öğretmenler görev yapmış. Buraya kadar bildiklerini anlatan yaşlılar daha sonrasında okulla ilgileri kalmadığı ve öğretmenlerin sık sık değişmesinden dolayı diğer gelen öğretmenleri hatırlayamadılar. 

Buradan itibaren resmi kayıtlardan alınan bilgilerde ise  okulumuzun 1970 yılında şimdiki yerine  taşındığı, şimdi yemekhane olarak kullanılan binanın 1978 yılında 5 derslik olarak eğitim öğretime başladığı, 1990 yılında ise şun öğrenimin devam ettiği iki katlı binanın yaptırıldığı, okulumuzun 10/09/1990 tarihinde ilköğretime dönüştürüldüğü, okulumuzda Anasınıfının 15.09.2003 yılında açıldığı, 2011 yılında 8 derslikli ek bina yapılarak hizmete girdiği, 2012 yılında çıkartılan bir kanun ile 8 yıllık kesintisiz ilköğretimden vazgeçilerek 4-4-4 diye tabir edilen eğitim sistemine geçilmesi ile Erdoğmuş İlköğretim Okulu da dönüşümünü tamamlayarak Erdoğmuş Şehit Ramazan Demirci İlkokulu ve Erdoğmuş Orta Okulu isimleri ile biribirinde bağımsız iki okul olarak eğitime devam etmekte olduğu, taşıma merkezi olan okulumuza  Arıca , Sandıklı ve Vakıf köyünden öğrenciler taşındığı yazmaktadır.

Okul Kategorisi :

Ortaokul

Okul Kısa Adı :

Erdogmus

Okul Adı :

Erdoğmuş Orta Okulu

İli :

Kütahya

Okul Adresi :  

Erdoğmuş Kasabsı Ülkü Mah. - Gediz/KÜTAHYA

Okul Telefonu :

0274 422 81 47

Okul Web Adresi :

http://www.erdogmusortaokulu.meb.k12.tr/

Okul E-Mail :

 

Okul Müdürü :

Tahir ASLAN

Okul Müdür Yardımcısı

Mehmet ALTINTAŞ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eski Okul Binası

 

  • Oca 03, 2014
 
Erdoğmuş Köyü Kütahya il merkezine 95 Km. Uşak il merkezine 62 Km. Gediz İlçesine ise 5 Km uzaklıktadır. Her gün düzenli olarak başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Eskişehir, Bursa, Kütahya, Uşak illeri ile Gediz arasında şehirler arası otobüs seferleri mevcuttur. Gediz'den Köyümüze düzenli olarak aşağıda belirtilen saatlerde Şahsi Dolmuşlar sefer düzenlemektedir.
Adres: Erdoğmuş Köyü 43665 GEDİZ/KÜTAHYA

 

GEDİZ ve KÖYLERİ HARİTASI

 

  • Oca 03, 2014
  • 17624

 

 

ERDOĞMUŞ KÖYÜ
Gediz’e 5 kilometre uzaklıkta, Murat Dağı’nın Gediz Nehri Vadisi’ne doğru alçalan batı yamaçlarında yer alan yerleşimin adıdır.

Köyün tarihi geçmişi hakkında bilinenler çok kısıtlıdır. Ancak, köyün güneybatısında Evler Yeri olarak anılan eski köy yerinin yakınlarında, çevrede dağınık halde bulunan Antik Çağ’a ait yapı elemanları, yörenin geçmiş yüzyıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığına işaret etmektedir.

Türklerin yöreye ne zaman yerleştikleri kesin olarak bilinmese bile, 1530 tarihli Muhasebe –i Vilayet-i Ana-dolu Defteri’nde, köy halkından “Erdoğmuş Köyü Yörükleri” diye söz edilmektedir. Buna göre köy, bu tarihten çok önce kurulmuş olmalıdır. Osman Önder’e göre köy, Gediz ve çevresinin fethine katılan Erdoğmuş Bey tarafından kurulmuştur.

Osmanlı döneminde Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkmenler, Yörük adı ile anılıyordu. Su kaynaklarına yakın dağ sırtlarına ve dağ içlerine yerleşen Yörük’ler, hayvancılıkla geçiniyordu. Erdoğmuş Köyü verilerine göre günümüzden yaklaşık 600 yıl önce Orta Asya’dan bu yöreye gelen Türkmenler, Vakıf Köyü’nün kuzeyi ile Sandıklı Köyü’nün batısında yer alan ve günümüzde Kıranköy adı ile anılan yöreye yerleşmişlerdi.
Verimsiz, kıraç toprağı ifade etmek için kullanılan “Kıran” sözcüğü, aynı zamanda iki akarsu arasında kalmış dağ sırtı veya tepe anlamında kullanılır. Kıranköy, gerçekten de her iki yanından dere akan bir tepe üzerine kurulmuştu.
İki derin vadinin ortasından yükselen bu tepede kışlar çok zorlu geçiyordu. Üstelik yağmur mevsimlerinde iyice coşan dereleri, hayvanlarla birlikte aşarak köye ulaşmak ayrı bir sorundu. Bu zorlu hayata yüzyıl boyunca katlanan Türkmenler, sonunda köylerini terk edip, kuzeydeki Antik Çağ yerleşimi kalıntılarının yanı başına taşındılar.
Ancak tam da bu sıralarda tüm Anadolu’yu kasıp kavuran ve devletin otoritesini sarsıp, toplum yapısında derin bir bunalıma yol açan Celali isyanları patlak vermişti. Öyle ki, isyancılar önlerine çıkan her köyü soyuyor, karşı duranları öldürüyor, üstlerine gönderilen devlet güçlerini de bozguna uğratıyordu. 1602’de Deli Hasan ve bir yıl sonra da Kara Sait çeteleri Gediz çevresinde talan etmedik köy ve mezra bırakmamıştı. Hayvanları ellerinden alınan, ambarları boşaltılan köylüler, can derdine düşüp, daha güvenli alanlara kaçmaya başladılar.
Evleryeri’ne henüz yerleşen Türkmenlerin Deli Hasan ve Kara Sait’in gözü dönmüş adamlarıyla başa çıkmaları imkansızdı. Onlar da, Salur Köyü halkı gibi çareyi daha güvenli alanlara çekilmekte buldular ve köylerini ikinci kez terk ederek daha kuzeydeki ormanlık bölgeye, bugünkü köyün olduğu yere taşındılar. Bu dramatik göç, halkın aydınlık dünyasından doğan bir efsaneye dönüşmüştür. Derler ki;
Köy, Evleryeri’ne taşınmıştır taşınmasına ama halkın nitelikli bir içme suyu yoktur. Çevrede suyu ile ünlenen Keklik Pınarı da kuzeydeki ormanlık içindedir. Köy kadınları içme suyunu, sabah akşam çaresiz bu pınardan taşırlar.
Bir yaz günü köy kadınlarından bir grup yine bu pınardan testilerini doldururken, içlerinden hamile olanın doğum sancıları başlayıverir. Köye dönmek için zamanın olmadığını gören kadınlardan bir kaçı doğuma yardımcı olurken, bir kısmıda telaşla köye haber vermeye koşar. Köyde haber tez duyulur ve herkes birbirine, “er mi doğmuş kız mı doğmuş?” diye sorarken, bilenler sevinçle, “er doğmuş er doğmuş!” diye bağırmaya başlar. Yaşanan bu mutlu olaya manevi anlamlar yükleyen gelinin ailesi, soylarının Keklik Pınarı’nda çoğalacağına inanır ve evlerini pınarın yanı başına taşır. Çok geçmeden onları diğer aileler izler ve Evleryeri boşaltılarak Keklik Pınarı’nın çevresinde Erdoğmuş Köyü adıyla yeni bir yurt kurulur.
Osmanlı döneminde köy hayırseverlerinden Hacı Ahmet ve eşi Satı ile Boduroğlu Mehmet’in birlikte yaptırdıkları camiye ait vakıf, Osmanlı kayıtlarına şöyle geçmiştir:
“Gediz Kazası’nda tabi Erdoğmuş Karyesi’nde vaki Hacı Ahmet ve Satı ile Boduroğlu Mehmet Cami”
Bugün Merkez Camii diye anılan bu cami, 1950’de onarımdan geçirilmiştir. Köyde 1994’de yapılan Yeşil Camii ve 1995’ te yapılan Fatih Camii ile birlikte üç cami vardır.
Bu dönemde kıl keçisi ve koyun besleyen, kilim dokuyup tahta kaşık üreten Erdoğmuşlular, yetiştirdikleri sebzeleri de çevre pazarlarda satıp iyi gelir elde ediyordu.
Erdoğmuş’un başlıca geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Yamaç alanlarda genellikle tahıl ekimi yapılan köyde sebze ve meyve, Gediz Nehri Vadisi boyunca uzanan verimli düzlüklerde yetiştirilir.2001’de gövde inşaatı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Erdoğmuş Gölet’i tam kapasite ile hizmete girmiş ve yörede sulu tarım uygulama alanında büyük artış sağlamıştır.
1. Dünya Savaşı’na katılan Erdoğmuşlu askerlerden, Mestanoğullarından Ali oğlu Mehmet, Mehmetpaşaoğullarından Mehmet oğlu Murat ile Ali oğlu Hasan Çanakkale’de şehit düştü.
Köy son Şehidini 2 Eylül 2008 günü Bingöl /Kiğı’da verdi. Ramazan DEMİRCİ, tam da iftar vaktinde teröristlerin açtığı ateş sonunda şehit oldu.
Köyün nüfusu 1935’te 807, 1950’de 1051 iken, 1997’de 2044 olmuştur. 1992’de belde olan köyün nüfusu 2007’de 1754’e 2011 yılında ise 1694’na düşmüştür.
Yıllara Göre Köyün Nüfusu:
6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile nüfusu 2 binin altında bulunan  belediyeler kapsamına giren Erdoğmuş belde belediyesi iken 2014 yılı Mart ayında yapılan seçimler ile tekrar  köye dönüştü.

 

 

Top